Therapievormen
Onderzoek
 
Bowen Therapie

De Bowen Therapie is een manuele behandelmethode, waarbij het zelfgenezend vermogen kan worden gestimuleerd via de fascie.
De fascie is het bindweefselvlies dat rond spieren, organen, bloedvaten en zenuwen ligt. Ook banden, pezen en gewrichtskapsel horen erbij.
Het vlies omsluit als een groot net de weefsels, loopt door het hele lichaam en verbindt alle delen met elkaar. Door deze samenhang speelt fascieweefsel een belangrijke rol bij de informatievoorziening, houding en beweeglijk­heid van het menselijk lichaam.
Wanneer er ergens een verstoring is, zal de fascie daar, of mogelijk op een andere plek, samentrekken en verstrakken als natuurlijke beschermingsreactie.
Meestal corrigeert het lichaam dit spontaan en ontspant het bindweefselvlies weer.
Door allerlei redenen, zoals bijvoorbeeld stress, kan het echter plaatselijk gespannen blijven waardoor er klachten kunnen ontstaan.
De Bowenbehandelaar probeert door het maken van een lichte rolbeweging over een spier, pees of ligament het lichaam er op te attenderen dat de normale natuurlijke spanning van de fascie niet aanwezig is.
Deze bewustwording kan er voor zorgen dat het weefsel weer in balans komt.

De rolbewegingen zijn doorgaans zacht en subtiel. Dit maakt de Bowen Therapie geschikt voor jong en oud. Er zijn praktisch geen contra-indicaties.
De methode kan helpen het lichaam te ontspannen, pijn te verminderen, een betere balans te vinden en klachten vanuit de oorzaak te herstellen.
Een behandeling duurt ongeveer 30 – 60 minuten. In enkele gevallen iets langer.
Belangrijk zijn de korte pauzes tijdens de behandeling waarbij de cliënt met rust gelaten wordt om het lichaam de kans te geven de impulsen te verwerken.
Drie tot vijf behandelingen zijn meestal genoeg om een verlichting en/of verandering te bewerkstelligen. Zelfs bij klachten die al langere tijd bestaan.

Met de Bowen Therapie kunnen klachten worden behandeld als: rug- en nekpijn, knieproblemen, tenniselleboog, hoofdpijn/migraine, hormonale klachten, buikklachten, frozen shoulder, RSI, hamstringblessures, hiel- en voetpijn, artrose/artritis, fibromyalgie, hooikoorts, ademhalingsproblemen, lymfeoedeem, stressklachten, herstel na ziekte, burn-out.
Ook vaak effectief bij sportblessures, ter verbetering van sportprestaties en om de kans op het oplopen van blessures te verminderen.