Therapievormen
Onderzoek
 
Oligotherapie

Wat is oligotherapie?

Oligo komt uit het Grieks en betekent weinig/klein.
Oligotherapie is eigenlijk de therapie van de kleine hoeveelheden en werd rond 1930 ontwikkeld door de Franse arts drs. Jacques Ménétrier. Hij stelde vast, dat veel ziekten op een storing in de sporenelementenhuishouding berusten.

Sporenelementen of oligo-elementen zijn mineralen die in zeer kleine hoeveelheid in het lichaam voorkomen. Ze zijn als cofactor betrokken bij allerlei enzymatische processen die ons lichaam nodig heeft bij de stofwisseling (voedingsstoffen in de cel en toxines uit de cel).
Een tekort aan een of meer oligo-elementen kan ervoor zorgen dat die enzymen hun werk niet meer goed kunnen doen en hierdoor kunnen allerlei lichamelijke en zelfs psychische klachten ontstaan.

Oligotherapie probeert door het toedienen van sporenelementen tekorten aan te vullen en verstoorde stofwisselingsprocessen en enzymreacties te herstellen.
Toediening van de oligo’s geschiedt via het mondslijmvlies. Hiermee wordt de lange weg door het maagdarmkanaal vermeden, wat vooral voor cliënten met malabsorptie en/of maag-darm problemen belangrijk is.

Op basis van een speciale oligo-anamnese en de SKB-test krijgt de cliënt een op maat gemaakte combinatie van plantextracten met oligo-elementen geadviseerd.
Daarbij wordt gekeken naar het type mens, de leeftijd en de klachten.

Wanneer kan oligotherapie ingezet worden?

Met oligotherapie worden vooral klachten behandeld die veroorzaakt worden door onvoldoende werking van het metabolisme. Denk hierbij o.a. aan:

1. Allergieën
2. Reumatische- en gewrichtsklachten
3. Chronische infecties, bijv. luchtwegen, oren, urethra, blaas, etc.
4. Recidieven in het algemeen
5. Reinigingskuren
6. Celstofwisselingproblemen

Mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties van oligotherapie

De oligotherapie wordt in het algemeen goed verdragen en kent nauwelijks bijwerkingen. Mocht er toch een reactie ontstaan dan kunnen de extracten ook verdund worden ingenomen.
Oligoproducten zijn geschikt voor kinderen, volwassenen en ouderen en kunnen gecombineerd worden met zowel reguliere als alternatieve geneeskunde.
Omdat oligotherapie de uitscheiding van endotoxines bevordert, wordt echter toepassing tijdens de zwangerschap en in de periode van borstvoeding afgeraden.

Mogelijke combinaties met andere therapieën

Oligotherapie kan door haar regulerende werking op cellulair niveau een goede basis voor andere therapieën zijn. 
De therapie is daarom goed te combineren met onze andere therapievormen, zoals bijvoorbeeld darm-, Bowen- en orthomoleculaire therapie.