Therapievormen
Onderzoek
 
Orthomoleculaire therapie

Orthomoleculaire voedingsleer en therapie

Het begrip orthomoleculair werd in 1968 door Professor Linus Pauling geïntroduceerd.
Orthos betekent in het Grieks juist en moleculair staat voor betrekking hebben op moleculen, de bouwstenen van ons lichaam.

Orthomoleculaire voeding is een gezonde, evenwichtige voeding, die het lichaam voorziet van de juiste voedingsstoffen in de optimale hoeveelheden. Macronutriënten (zoals koolhydraten, eiwitten en vetten) en micronutriënten(vitaminen, mineralen, sporenelementen) moeten voldoende in het lichaam aanwezig zijn, anders kunnen er klachten ontstaan.

Dat voeding een grote invloed op onze gezondheid heeft, is al eeuwenlang bekend.
De Griekse wijsgeer Hippocrates (460-370 v Chr.) zei het al: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.”
Ook in de huidige tijd is de belangstelling voor voeding groot.
Uit allerlei wetenschappelijk onderzoek weten we nu dat er een relatie tussen slechte voedingsgewoonten en het ontstaan van ziektes, zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes, kan zijn.
Slechte voedingsgewoonten hoeft niet altijd te betekenen dat je ongezond eet. Je kunt soms iets eten waar je niet zo goed tegen kunt, je bent dan allergisch voor voeding of intolerant.
Of je lichaam heeft moeite met het goed opnemen van de voedingsstoffen (malabsorptie) door bijvoorbeeld te weinig maagzuur, darmproblemen of gewoon omdat je ouder wordt.

De orthomoleculaire therapie probeert om met behulp van gerichte, gezonde voedingsmaatregelen en eventuele voedingssuppletie gezondheid en welzijn te verbeteren en in stand te houden.
Een orthomoleculair therapeut baseert zijn adviezen daarbij altijd op de laatste wetenschappelijke onderzoeken.
Door te kijken naar het verband tussen klachten/symptomen enerzijds en niet juist verlopende biochemische processen anderzijds, kan inzicht worden verkregen in welke voedingstoffen in een specifieke situatie nodig zijn om het zelfgenezend vermogen van het menselijk lichaam weer te activeren.

Omdat elk mens uniek is en ook zijn eigen unieke stofwisseling heeft, zijn die adviezen altijd maatwerk.
Wat iemand nodig heeft wordt o.a. beïnvloed door erfelijke factoren, milieu-invloeden, werksituaties, stress, het functioneren van organen, intoleranties en allergieën, etc.
Tijdens het eerste consult wordt daarom uitgebreid op uw klachten en voorgeschiedenis ingegaan (anamnese). Vaak zal er een SKB test en een Basisscreening darm worden geadviseerd en wordt u gevraagd gedurende een aantal dagen een voedingsdagboek bij te houden.
Aan de hand van het gesprek en de uitslagen van evt. onderzoeken volgt dan een therapieplan en voedingsadvies.

Orthomoleculaire therapie kan bij diverse uiteenlopende klachten en (chronische) aandoeningen worden ingezet en is goed met andere therapievormen te combineren. Adviezen over gezonde voeding en lifestyle kunnen tevens preventief werken, de kans op ziekten verminderen en het verouderingsproces vertragen.