Therapievormen
Onderzoek
 
Vita K meting

Wat is een Vita K meting? Vita K meter

Een preventieve screening die een aanwijzing geeft over de conditie van de bloedvaten, een mogelijk vitamine K tekort en indirect ook een vermoeden tot osteoporose.

Vitamine K is een vitamine die betrokken is bij de calciumhuishouding. Het zorgt er o.a voor dat calcium in je botten kan worden opgenomen en dat er niet te veel in de bloedvaten achter blijft. Vitamine K is dus belangrijk bij het voorkomen van aderverkalking en osteoporose. Daarnaast is het betrokken bij de bloedstolling.

Er zijn 2 soorten vitamine K, K1 en K2.
Vitamine K1 vind je vooral in groene groenten als boerenkool, broccoli, spruitjes en spinazie.
Vitamine K2 zit bijvoorbeeld in natto en gefermenteerde zuivel als kwark en kaas. Ook wordt het in je darmen gemaakt door gezonde darmbacteriën. Maar dan moet je wel de juiste darmflora hebben.
Eet je bovenstaande voedingsmiddelen niet zo vaak of heb je toch al problemen met je darmflora, dan is er een reële kans op vitamine K tekort en heb je misschien een supplement nodig.
Ben je ouder dan 40 jaar dan is het zeker aan te raden om je vitamine K te laten meten. Dat kan dus bij ons in de praktijk met de Vita K meter.

De Vita K meter, ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Maastricht, is gebaseerd op de Accelerated PlethysmoGraphy (APG) technologie. Hierbij worden pulsaties van de bloedstroom in kleine bloedvaatjes van de huid gebruikt om vaatkarakteristieken in kaart te brengen. Dit gebeurt op niet-invasieve wijze, er is dus geen bloedafname nodig. De meting geeft een beeld van cardiovasculaire aspecten als hartslag, zuurstofgehalte van het bloed en de mate van verkalking.

Vita K meter
Hoe werkt dat nu?
  • Je hartslag creëert een drukgolf, die door een elastische aorta wordt opgevangen (de vaatwand pulseert hierdoor), waardoor de voortstuwing van het bloed gematigd is.
  • Is de aorta verstijfd, dan vindt er geen of nauwelijks uitzetting plaats, waardoor de versnelling van de bloedstroom in voorwaartse richting veel groter is.
  • Die versnelling zet zich voort in de kleinere bloedvaten en de microcirculatie, bijvoorbeeld in je vingers. Met APG kan de versnelling worden gemeten. Deze heeft nl. een directe correlatie met de karakteristieken (o.a. stijfheid) van de grote vaten, waaronder de aorta.
  • Omdat een lage vitamine K status (naast roken) de belangrijkste reden is voor vaatverstijving kan uit de gemeten waarden en je leeftijd de kans worden berekend op een subklinisch vitamine K tekort.

Met de uitslag van deze test kunnen wij je adviseren of het verstandig is om een vitamine K supplement te gaan gebruiken en welke dosering je dan nodig hebt.
Met de Qest4 bioresonantie kunnen we uittesten welk merk voor jou het meest geschikt is.

Wat kost het?

De meting gaat op afspraak en kost 20 euro. Tijdens een natuurgeneeskundig consult is de meting bij de normale consultprijs inbegrepen.

Opmerking:
Om een betrouwbare meting te verkrijgen is het belangrijk dat de vingernagel schoon is. Heb je nagellak op en/of gel/acrylnagels, dan is een meting dus niet mogelijk.
Gebruik je bloedverdunners waarbij je onder controle van de trombosedienst staat, dan is het niet verstandig om zonder overleg met de arts extra vitamine K te gebruiken.